Pacjenci otrzymujący żywienie pozajelitowe w warunkach domowych zwykle przechodzą szkolenie i otrzymują wszystkie istotne informacje dotyczące prowadzenia domowego żywienia pozajelitowego. Uzgadniany jest plan monitorowania stanu pacjenta wypisanego ze szpitala.
Pacjenci mogą być całkowicie odpowiedzialni za samodzielne prowadzenie domowego żywienia pozajelitowego lub mogą mieć dostęp do opieki pielęgniarskiej w domu. Zależy to od lokalnych praktyk, zasad i systemu refundacji oraz dostępności usług opieki środowiskowej.
Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych powinno być prowadzone przez wielodyscyplinarny zespół wsparcia żywieniowego. W skład takich zespołów zazwyczaj wchodzą lekarze, dietetycy, farmaceuci, pielęgniarki, psycholodzy i pracownicy socjalni.
Najlepiej, aby pacjent i/lub jego opiekun przeszli kompleksowe szkolenie obejmujące opiekę nad cewnikiem, stosowanie pompy, a także zapobieganie, rozpoznawanie i postępowanie w przypadku potencjalnych powikłań.